PROVINCIA DI TRIESTE
CURIOSI DI NATURA
ass. guide naturalistiche
PIANTE IN PENTOLA
Appuntamenti tra natura e gastronomia
al Giardino Botanico Carsiana
e presso i ristoratori del Carso
RASTLINE V LONCU
Srečanja z naravo in gastronomijo
v Botaničnem Vrtu Carsiana
in v kraških restavracijah
PLANTS FOR THE COOKING POT
A taste of nature and cuisine
at the Carsiana Botanical Garden
and restaurants of the Carso
In collaborazione con - V sodelovanju s:
Slovenskim Deželnim Gospodarskim Združenjem
Unione Regionale Economica Slovena
Gostinsko sekcijo – Sezione pubblici esercizi
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PIANTE IN PENTOLA
Un percorso tra natura e gastronomia, dedicato ad alcune piante commestibili del territorio (santoreggia, corniolo, pungitopo, ginepro…). In una visita guidata a Carsiana vengono illustrate le caratteristiche botaniche delle piante, e delle ricette in cui sono utilizzate. E presso alcuni ristoratori del Carso, a un prezzo contenuto, è possibile assaporarne alcune (pancetta arrosto al finocchietto, formaggi alle erbe carsiche, gelato al finocchio…).
“Piante in pentola” si tiene dal 12 agosto al 21 ottobre: le visite a Carsiana in sette pomeriggi; presso i ristoratori spuntini tutti i giorni, e menù nei sette giorni di visita a tema (o su prenotazione).
PLANTS FOR THE COOKING POT
This itinerary combines nature and cuisine and is devoted to some local edible plants (winter savory, Cornelian cherry, butcher’s broom, juniper…). A guided tour of Carsiana will illustrate the botanical characteristics of the plants and the recipes that use them. The recipes can then be tasted for a reasonable price at some restaurants on the Carso (roast pancetta with wild fennel, cheese flavoured with local herbs, fennel ice cream …).
“Plants for the Cooking Pot” runs from August 12 to October 21: the theme visits to Carsiana are held over seven afternoons; snacks at the restaurants are available every day, and special menus on the seven days of the Carsiana theme visits (or by reservation).
Fiori di aglio orsino
Foto: © Curiosi di natura soc. coop.
Frutti di alchechengi
Foto: © Curiosi di natura soc. coop. |
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© Curiosi di natura 2007
RASTLINE V LONCU
Pobuda je namenjena spoznavanju nekaterih domačih užitnih rastlin (šetraj, rumeni dren, lobodika, brin…), s poudarkom na povezavi med naravo in gastronomijo. Med vodenim obiskom po Carsiani se lahko seznanimo z botaničnimi značilnostmi rastlin ter z recepti, v katerih so uporabljene. Nekatere kraške restavracije ponujajo, po zmernih cenah, jedi pripravljene z uporabo rastlin (kraška panceta z mladim koromačem, siri s kraškimi zelišči, sladoled z okusom koromača…).
Pobuda “Rastline v loncu” se bo odvijala od 12. avgusta do 21. oktobra: predvideva sedem popoldanskih obiskov v vrtu Carsiana; ponudba prigrizkov v restavracijah vsakodnevna, in priprava menija v sedmih dneh tematskih obiskov (ali po najavi).
Fiori di corniolo, una pianta commestibile
Foto: © Curiosi di natura soc. coop.
CARSIANA
PIANTE IN PENTOLA: VISITE GUIDATE RASTLINE V LONCU: VODENI OGLEDI
PLANTS FOR THE COOKING POT:
GUIDED TOURS
(v slovenščini po rezervaciji)
(in English, advance booking required)
12, 15, 26 AGOSTO / AVGUSTA / AUGUST
(h. 16.00, 17.00)
16, 30 SETTEMBRE / SEPTEMBRA / SEPTEMBER
(h. 16.00, 17.00)
14, 21 OTTOBRE / OKTOBRA / OCTOBER
(h. 15.00, 16.00)
Ingresso / Vstopnina / Admission: € 3,00-2,00
DEGUSTAZIONI
Presso i ristoratori aderenti, tutti i giorni spuntini (€ 5,00-7,00); o menù con erbe e piante del Carso (solo nei giorni di visita a tema a Carsiana, o su prenotazione)
DEGUSTACIJE
V restavracijah vsakodnevna ponudba prigrizkov (€ 5,00-7,00); ali jedilnik z domačimi kraškimi rastlinami (samo v dneh tematskih obiskov v vrtu Carsiana, ali po dogovoru)
FOOD TASTING
The participating restaurants will be offering snacks every day (€ 5.00-7.00); or menus featuring herbs and plants of the Carso (on the days of the Carsiana theme visits only, or by reservation)
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